Република България ● Община Смядово

Езици

14 Февруари - Празник на виното и любовта

неделя, 14.02.2016 г.
Категория: 
На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря - традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари по григорианския календар. 

Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. "Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесара и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!". Царят отговаря на благословията с "Амин". След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора "трифунци", се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните - за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.
Традицията за пресъздаване на обичая в този ден в Смядово продължава. Всеобщият празник беше организиран от Община Смядово и Народно читалище "Братство-1860", гр. Смядово. След тържествената литургия в православния храм в града "цар Трифон" и неговата свита се отправиха към лозето на Димо Кандиларов, където за поредна година беше направен тържествения ритуал по "зарязване" на лозето. Редом до цар Трифон, Кметът на община Смядово г-жа Иванка Петрова и заместник-кметът Иван Кюркчиев предвождаха многобройната свита. Домакините очакваха скъпите гости пред тяхното лозе. След отправената благословия от отец Атанасий, пръв лозето заряза цар Трифон, след това г-жа Иванка Петрова и домакинът Димо Кандиларов. За всички присъстващи на празника самодейците от Народно читалище "Братство-1860", гр. Смядово изнесоха празнична програма с песни и пъстри хора, в които се включиха всички. 
       
Можете да проследите празника в следното видео:
Към лозето на Димо Кандиларов
1 (210.04 MB)  2 (22.55 MB)